Een annuleringsverzekering vergoedt de reissom als je niet op vakantie kunt of de vakantie eerder af moet breken. Maar is de verzekering echt noodzakelijk?
Heb je de zomervakantie al geboekt of ga je dat binnenkort doen? Een reisverzekering sluit je af om calamiteiten tijdens de vakantie financieel af te dekken. De annuleringsverzekering lijkt minder noodzakelijk. Dat kan zo zijn, maar het niet afsluiten van de annuleringsverzekering kun je achteraf wel spijt van krijgen. Bij annulering om een onprettige reden wil je het liefst niet ook nog financieel nadeel hebben. Wat is de noodzaak van de annuleringsverzekering?
De reden van annulering moet wel in de polisvoorwaarden zijn opgenomen.
Wanneer keert de annuleringsverzekering uit?
De verzekering keert uit als je de reis niet door kunt laten gaan of omdat je de reis eerder af moet breken. De reden van annulering moet wel in de polisvoorwaarden zijn opgenomen. Tussen verzekeraars onderling kunnen er verschillen zitten in de dekking, maar de meeste annuleringsverzekeringen keren in ieder geval uit als de annulering wordt veroorzaakt door:
· Overlijden of een ernstig ongeval van of ernstige aandoening bij een familielid in de eerste of tweede graad;
· Op medisch advies van een arts kun je niet op vakantie;
· Ernstige beschadiging van je vakantieadres;
· Het verliezen van je baan;
· Zwangerschap;
· Het onverwacht toegewezen krijgen van een huurwoning;
· Een definitieve relatiebreuk.
Dit zijn nog maar een aantal van de redenen waarvoor de annuleringsverzekering dekking biedt. Onze adviseurs kunnen jou een totaaloverzicht bieden wat je van de annuleringsverzekering mag verwachten.
Wat kun je doen als je geen annuleringsverzekering hebt?
Reisorganisaties bieden in sommige gevallen nog de mogelijkheid om de reis kosteloos te annuleren, maar dat hangt ook af van wanneer je de annulering doorgeeft. Bij een annulering vlak na de boeking, kun je nog wel onder de verplichting uit. Als de vakantie maanden geleden geboekt is, kun je mogelijk nog annuleren waarbij de kosten beperkt blijven tot een bepaald percentage van de reissom. Je bent bij annulering kort vóór de vertrekdatum bijvoorbeeld 90 procent van de reissom verschuldigd.