Je ziet pas hoe laag de hypotheekrentes op dit moment zijn als je het vergelijkt met het verleden. Hoeveel zijn ze gezakt?
Er zijn banken die een rentevaste periode van 30 jaar aanbieden. Je sluit dus nu een hypotheek af voor 30 jaar en gedurende de volledige looptijd kun je de maandlasten nu al vast zetten. Het rentepercentage komt nog onder de 2 procent uit. Maar 30 jaar is een wel erg lange periode. Als je kiest voor een kortere periode, zakt de hypotheekrente nog verder. Wat zijn de verschillen als je het vergelijkt met het verleden?
Het verschil met 20 jaar geleden kunnen we ruwweg afronden op 5 procentpunten.
Hoe hoog waren de hypotheekrentes 20 jaar geleden?
In het jaar 2000 kon je kiezen voor een rentevaste periode van 10 jaar vast tegen een hypotheekrente van ruim 6 procent. Uitgaande van de huidige tarieven zit je op een hypotheekrente van 1,25 procent of zelfs nog minder. Het verschil met 20 jaar geleden kunnen we ruwweg afronden op 5 procentpunten. Dit maakt nogal een verschil in de maandlasten. Gerekend over een hypotheekschuld van 100.000 euro, hebben we het over een verschil in bruto hypotheeklasten van 5.000 euro per jaar. Als je het op deze manier inzichtelijk maakt, zie je pas hoe gunstig de huidige hypotheekrentes zijn.
Hoe hoog waren de hypotheekrentes 10 jaar geleden?
In 2010 waren de hypotheekrentes al sterk gezakt in vergelijking met tien jaar eerder. Voor een rentevaste periode van 10 jaar kon je uitgaan van een hypotheekrente van 5 procent. Het verschil met nu is al kleiner, maar nog steeds erg groot. Vooral in de laatste tien jaren zijn de hypotheekrentes namelijk sterk onderuit gegaan. Drie jaar geleden werd al gesproken over een historisch lage rente, maar sindsdien is het nog veel verder gezakt.
Wat kun je met deze kennis?
Het kopen van een huis is nu relatief duur door de sterk gestegen huizenprijzen, maar de huidige hypotheekrentes maken weer veel goed. Door de lage rente krijg je lage rentelasten. Het bespaarde geld ten opzichte van een aantal jaren geleden kun je weer gebruiken voor het aflossen op de hypotheekschuld. Als je een huis huurt, hebt je nu de kans om een huis te kopen en de maandlasten voor een lange periode vast te zetten. Een huurhuis wordt meestal per 1 juli weer duurder, met een koophuis kun je stijgende maandlasten voorkomen. Bij een verdere stijging van de huizenprijzen bouw je ook nog een extra overwaarde in het huis op.